Meteen naar de content

De mogelijkheden willen zien

De laatste bijeenkomst uit een hele serie rond de expositie over de Einstein Telescope in Genk bracht de kansen voor het bedrijfsleven bijzonder treffend in kaart. En het mooie was dat het niet alleen organisatoren FWO Vlaanderen of POM Limburg waren, maar vooral ondernemers zélf die met veel enthousiasme en bevlogenheid hiervan getuigden. Een overtuigingsverhaal voor het bedrijfsleven in België, Nederland en Noordrijn-Wesfalen, ditmaal opgetekend vanuit Vlaanderen.

Voor elk bedrijf

Waar misschien soms nog het beeld bestaat dat de Einstein Telescope alleen iets kan betekenen voor innovatieve high tech bedrijven die in de internationale top spelen, logenstrafte Jef Hoste van Werkhuizen Hengelhoef dat. “Toen wij als klein machinebouwerke uit Genk interesse toonden, wisten we niet dat we zulke kansen in zo’n groot, internationaal project zouden tegenkomen”, hield hij de collega-ondernemers in de zaal voor.

Het begon voor Werkhuizen Hengelhoef als deelnemer aan het inmiddels afgeronde Interreg-programma ET2SMEs. Hier konden kleine en middelgrote bedrijven grensoverstijgend samenwerken aan producten of ontwikkelingen voor de Einstein Telescope. De machinebouwer uit Genk vormde samen met FEF uit Aken een consortium en samen ging ze aan de slag, gesteund door 50.000 euro vanuit ET2SMEs.

Jef Hoste, Werkhuizen Hengelhoef

CERN

Jef Hoste kwam met Werkhuizen Hengelhoef na een bezoek aan CERN in Zwitserland in een tweede consortium terecht. Aangemoedigd door professor Achim Stahl van de RWTH Aken en samen met onder andere de universiteit Antwerpen, universiteit Hasselt en enkele bedrijven is een nieuw consortium opgericht dat zich toelegt op ontwikkeling van vacuüm pijpleidingen voor de telescoop.

Dat het ‘klein machinebouwerke’ die bescheidenheid wel van zich mag afwerpen, bleek uit de interessante ontwikkeling waarover Hoste vertelde. Het bedrijf werkt aan een proces waarbij de lange pijpen niet al in de fabriek in elkaar gezet worden. In plaats daarvan zou dat via een ingenieus systeem diep onder de grond moeten gebeuren in de toekomstige Einstein Telescope. Wat hierbij voor het publiek in de zaal vooral ‘scoorde’, was dat deze methode straks voor veel minder grote transportbewegingen zorgt en zo bijdraagt aan duurzaamheid tijdens de bouw.

Talent

Hoe de Einstein Telescope ook binnen bedrijven zélf voor een boost zorgt, vertelde Ingrid Neven van YPTF-Engineering. Ze gaf aan dat het kunnen meewerken aan de Einstein Telescope niet alleen een verhaal van omzet en ‘what’s in it for me’ is. Het enthousiasme van de eigen, veelal jonge medewerkers heeft intern voor een boost gezorgd. Een regelrechte positieve vibe! De winst zit hierdoor niet alleen in opdrachten of omzet, maar vooral ook in het  aantrekkelijker worden voor nieuwe werknemers. In een krappe arbeidsmarkt geeft dat voorsprong. Daarnaast is ook YPTF-Engineering in contact gekomen met bedrijven over de grens en maakt het sindsdien deel uit van netwerken en ecosystemen waartoe het eerder geen toegang had.

Ingrid Neven, YPTF-Engineering

Valorisatie

Zijn het daarmee louter succesverhalen en leidt alles straks tot concreet meebouwen aan de Einstein Telescope? Ook dát verdient nuance. Ontwikkelen kost geld en tijd waar niet altijd Interreg-projecten tegenover staan om die kosten enigszins te dempen. En als je grensoverstijgend samenwerkt, krijg je te maken met nét die andere aanpak over de grens en met cultuurverschillen. Collega’s van Jef Hoste en Ingrid Neven vertelden ook dáárover. Dat dan “niet alles op een apotheekschaaltje wordt aangeboden” en je zélf ook je nek moet willen uitsteken, is deel van het ondernemers-DNA. De winst ervan zit dan misschien niet eens in een opdracht voor de Einstein Telescope zélf, maar in de toepassing van wat is bedacht of doorontwikkeld wordt voor andere sectoren. Kortom, de Einstein Telescope als inspiratiebron voor nieuwe bedrijfskansen. Valorisatie uit het boekje.

Mogelijkheden

Eigenlijk werd de samenvatting van de inspirerende ochtend al gegeven in het openingswoord van Simon Gheysen, kabinetschef van de Vlaamse minister-president Matthias Diependaele. Hij koppelde de kansen voor het bedrijfsleven aan een uitspraak van Einstein. Vrij vertaald: temidden van de moeilijkheden de mogelijkheden willen zien!

Foto’s: Boumediene Belbachir

Deel dit artikel