Grensoverschrijdende samenwerking centraal op eerste dag Hannover Messe
Op de Hannover Messe tonen Nederland, België en Duitsland deze week gezamenlijk hoe bedrijven nu al kunnen profiteren van deelname aan de Einstein Telescope en daarmee kunnen bijdragen aan de realisatie van deze unieke faciliteit in de Euregio Maas-Rijn (EMR). Vanuit een gezamenlijke stand laten vertegenwoordigers zien hoe samenwerking over landsgrenzen heen leidt tot technologische innovatie en economische kansen.
Politieke top steunt Einstein Telescope
De beursweek begon vandaag krachtig met een bezoek van ministers uit de EMR-landen. Minister-president Matthias Diependaele (Vlaanderen), minister Pierre-Yves Jeholet (Wallonië), staatssecretaris Gonca Türkeli-Dehnert (Noordrijn-Westfalen) en de Nederlandse topambtenaren Serpil Tascioglu en Erwin Nijsse van het ministerie van Economische Zaken lieten zich uitgebreid informeren over de voortgang van het Einstein Telescope-project.
Hun aanwezigheid onderstreepte de brede politieke steun voor dit grensverleggende wetenschappelijke observatorium in de Euregio Maas-Rijn. Minister-president Matthias Diependaele benadrukte het belang van samenwerking over de grenzen heen: “We tonen aan dat we erin slagen om als gelijke partners samen te werken. De overheid fungeert daarbij voor de deelnemende bedrijven als springplank: om innovatiekracht te stimuleren, initiatieven op gang te helpen en bedrijven verder te begeleiden om er het maximale uit te halen.” Staatssecretaris van Noordrijn-Westfalen Türkeli-Dehnert onderstreept de kansen van de Euregio Maas-Rijn vanwege de ligging in het hart van Europa, de sterke wetenschappelijke infrastructuur en het onderwijs. De Waalse minister Jeholet benadrukte eveneens het belang van grensoverschrijdende en wetenschappelijke samenwerking voor de Einstein Telescope, waarbij hij de Hannover Messe als treffend voorbeeld aanhaalde.

BeamPipes4ET: Innovatie door samenwerking
Een goed voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking werd gepresenteerd door het BeamPipes4ET-project, onder regie van RWTH Aachen. Hierin werken bedrijven uit Vlaanderen (Werkhuizen Hengelhoef en Aperam), Noordrijn-Westfalen (FEF) en Nederland (SBE) samen aan een innovatieve manier om vacuümbuizen te produceren die voor de Einstein Telescope nodig zijn.
Uniek is dat deze buizen straks niet in de fabriek worden gemonteerd, maar op locatie, diep onder de grond in de tunnels van de toekomstige telescoop. Deze aanpak zorgt voor veel minder transportbewegingen en draagt zo bij aan een duurzame bouwmethode.





Einstein Telescope als katalysator
De Hannover Messe maakt duidelijk: de Einstein Telescope is een katalysator voor innovatie, duurzaamheid en economische samenwerking in de Euregio. Bedrijven die zich nu al aansluiten, profiteren van technologische voorsprong én dragen bij aan een project dat de grenzen van wetenschap en samenwerking verlegt.