Meteen naar de content

Als klein Vlaams bedrijf meedoen aan een wereldproject

Het ontwerp van de Einstein Telescope vraagt om techniek op de grenzen van het haalbare. Dat betekent kansen voor de industrie. Ook kleinere bedrijven kunnen daarvan profiteren, blijkt uit het verhaal van het Vlaamse familiebedrijf Vamac uit Diepenbeek. Sales manager Christel Habils vertelt hoe een klein bedrijf meedoet aan een wereldproject.

Hoe werkt Vamac?

“We zijn een echt familiebedrijf. Mijn man is de oprichter, zelf doe ik de administratie, de in- en verkoop en logistiek, onze zoon staat naast mijn man in de werkplaats. Wij produceren maatwerk metalen en kunststof onderdelen voor de technische en medische markt. Zo maken we kaak- en schedelimplantaten, maar ook onderdelen voor de elektronische en automotive industrie. Voor een bedrijf dat onder andere voor Facebook werkt, leverden we bijvoorbeeld onderdelen voor de visiecontrole van hun glasvezelkabels.”

Moeder en zoon Christel Habils en Ruben Valkeneers van het Vlaamse bedrijf Vamac NV.
Wat hebben jullie gebouwd voor de Einstein Telescope?

“Samen met onze partners 3MEngineering en SAC hebben we een instrument gebouwd dat verstorende stofdeeltjes zoekt op de gevoelige spiegels van de Einstein Telescope. Bij Vamac hebben we onder andere de omkasting geproduceerd.”

Zijn jullie wel vaker betrokken bij zulke projecten?

“Toen we in 1989 begonnen, was een van onze eerste opdrachten voor de Philips-fabriek in Hasselt. We maakten voor hen precisieonderdeeltjes voor de eerste CD-spelers. Die fabriek ging op gegeven moment weg uit België, maar hun specialisten kwamen bij vergelijkbare bedrijven terecht. Die wisten dat we kwaliteit en service kunnen leveren. Zo kregen en krijgen we nog steeds opdrachten. Wij hebben ook alles in huis om precisieonderdelen te kunnen maken, van draadvonken, zinkvonken tot en met het zelf harden van onderdelen.”

“De Einstein Telescope is een uitgelezen kans voor onze landen.”

Christel Habils, Vamac
Jullie durfden de Einstein Telescope dus wel aan?

“Ja, al moesten we toch nog zaken uitzoeken. Dat hoort erbij als je je richt op prototypes in plaats van in serieproductie. Zo werkten we voor dit stuk eerst in aluminium, maar daar bleek na analyse nog stof en metaal vanaf te komen. Dus schakelden we over op roestvrij staal. Een ander onderdeel bleek niet te lukken met de computergestuurde freesmachine. Dat heeft onze zoon daarom volledig conventioneel gemaakt.”

Ruben Valkeneers (Vamac NV) werkte aan onderdelen van een instrument dat stofdeeltjes op de spiegels van de Einstein Telescope op kan sporen.
Hoe was het om bij te dragen aan de Einstein Telescope?

“De Einstein Telescope wordt een technisch hoogstandje. Het is geweldig om hier als Vlaams bedrijfje aan mee te kunnen werken.”

U bent een fan?

“Zeker, de Einstein Telescope is een uitgelezen kans voor onze landen. Daarmee gaan we vanalles leren over het heelal. En zo’n apparaat brengt ook opdrachten met zich mee voor allerlei bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen. Dat betekent werkgelegenheid en welvaart. Tien jaar geleden heb ik gezien hoe dat werkt bij het deeltjeslab CERN in Genève. De wereld zit daar bijeen: zoveel creatieve geesten die telkens de grenzen verleggen. Dat gaat de Einstein Telescope ook doen. Onze regeringen moeten zich hard maken om die installatie hierheen te halen.”

Vamac NV is een familiebedrijf met elf medewerkers in het Belgische Diepenbeek, een dorp onder de rook van Hasselt. Een werkplaats vol CNC-gestuurde draaibanken en freesmachines, 3D-metaalprinters, een waterjetsnijder en meer. Met steun van het Interreg-programma ET2SMEs sloegen ze de handen ineen met de Nederlandse bedrijven SAC en M3Engineering om samen te werken aan de Einstein Telescope.

Foto’s: Jonathan Vos

Deel dit artikel