Meteen naar de content

ERT-meting in Wallonië levert extra informatie over bodem op

Je moet heel erg goed kijken om het te zien: een oranje kabel met om de 50 meter een elektrode van de grootte van een tentharing. Op dit moment loopt in het buitengebied van de Waalse gemeenten Aubel, Herve en Dalhem een zogenoemde lange ERT-meting.

De letters ERT staan voor ‘Electric Resistivity Tomography’. Dat is een elektrische weerstandsmeting waarmee de structuur van de bodem verder in kaart wordt gebracht. Over de hele lengte van het te meten tracé van 7 kilometer wordt handmatig een kabel van 5 mm dik gelegd. Daar wordt om de 50 meter een elektrode aan gekoppeld. De onderzoekers wekken gedurende korte tijd een zwak elektrisch veld op in de bodem. Op deze manier wordt de elektrische weerstand in de bodem gemeten.

Deze meting wordt uitgevoerd door de Universiteit van Luik en is onderdeel van het project E-TEST, bedoeld voor de Einstein Telescope. Het gaat om een traject langs de Berwinne vanaf Thimister-Clermont langs Val-Dieu tot vlakbij Mortroux.

Deel dit artikel