Meteen naar de content

Ministers Dijkgraaf en Brouns op bezoek: samen sterk voor de Einstein Telescope

Het bezoek van de Vlaamse minister Jo Brouns en zijn Nederlandse ambtgenoot Robbert Dijkgraaf aan de ET Pathfinder in Maastricht was dan misschien wel kort, de betekenis ervan was er een van formaat. Een paar dagen eerder kondigde minister Brouns aan dat de Vlaamse regering 21 miljoen euro uittrekt voor ontwikkeling van technologie voor de Einstein Telescope.

Beide ministers kregen van Stefan Hild een rondleiding in de ET Pathfinder.

Waarde

Nieuws dat volgens de Nederlandse minister Dijkgraaf nog maar eens onderstreepte hoezeer de Einstein Telescope ook in het buitenland aandacht en steun krijgt: “Het is prachtig nieuws dat ook de Vlaamse collega’s nu geld uittrekken voor technologie- en kennisontwikkeling voor de Einstein Telescope. Ik zou deze telescoop heel graag naar het grensgebied tussen België, Duitsland en Nederland halen. De waarde van zo’n wereldtopinstrument voor de wetenschap en onze economieën is nauwelijks in geld uit te drukken. Door nu vast te investeren in de kennis en techniek die we nodig hebben wordt ons plan sterker, en vergroten we de kans de telescoop hier te kunnen bouwen. Ook jagen we innovaties aan. Dat is goed voor de economie, werkgelegenheid en kennispositie.”

De ministers werden bijgepraat door Stan Bentvelsen, directeur van het projectbureau Einstein Telescope – EMR, door prof. Stefan Hild, projectleider van de ET Pathfinder en door de studenten Elise Van den Bossche (Vrije Universiteit Brussel) en Luise Kranzhoff (Maastricht University).

Grensoverschrijdend

Robbert Dijkgraaf prees de samenwerking over de grenzen: “We werken zo over de grenzen heen: van onze landen én van onze kennis. Ik vind deze samenwerking echt een schoolvoorbeeld van hoe je een Europees project vormgeeft. Met de Einstein Telescope ontwikkelen we baanbrekende technologie, ver voorbij van wat nu mogelijk is. Dat is van grote waarde voor de wetenschap en ook een enorme stimulans voor het concurrentievermogen van onze industrie. Studies laten zien dat we elke euro die we investeren drie tot vier keer terug kunnen verdienen. Ook is de verwachting dat de Einstein Telescope een paar duizend nieuwe directe en indirecte banen in het grensgebied oplevert. Voor werknemers van alle opleidingsniveaus. Niet alleen voor topwetenschappers, maar ook voor de vakmensen die de bouw en het onderhoud voor hun rekening nemen, of die in de regionale horeca werken.”

Deel dit artikel