Meteen naar de content

Een tien voor profielwerkstuk over de ET

Een profielwerkstuk maken over de Einstein Telescope en daarmee een 10 halen. Yves Gulpers (18) uit Stein deed het. Deze bijzondere prestatie was de aanleiding voor een bezoekje aan de ET Pathfinder in Maastricht, samen met zijn mentor, zijn ouders en twee vrienden.

Yves zit in havo-5 van Scholengemeenschap Groenewald in Stein. Vanaf het eerste moment dat hij over de Einstein Telescope hoorde was hij erdoor gefascineerd. “Ik heb dit onderwerp gekozen voor mijn profielwerkstuk omdat dit megaproject mijn leven vult, van de bouw tot het einde van de exploitatie. Daarnaast ben ik zeer geïnteresseerd in de samenwerking tussen alle betrokken landen. Dit past ook goed bij de opleiding die ik na de havo wil gaan doen: Bestuurskunde en overheidsmanagement.”

Yves zet zijn handtekening in het werkstuk dat hij heeft overhandigd aan prof. Stan Bentvelsen

Dimensies

Het werkstuk, onderdeel van het vak Aardrijkskunde, stelt de maatschappelijke en economische gevolgen van het project centraal. “Ik zie in de Einstein Telescoop veel overeenkomsten met CERN, eveneens een gigantisch project dat veel betekent voor de regio Zwitserland, alle betrokken landen en zelfs de hele wereld. CERN heeft de lokale economie een grote bloei gegeven én de wereld een stuk beter gemaakt, bijvoorbeeld door de uitvinding van het World Wide Web.” Yves werkte ongeveer een half jaar aan het werkstuk, dat begint met een uitleg van de relativiteitstheorie. “De wetenschappelijke kant is heel interessant, maar dit project heeft nog veel meer dimensies. Ik heb gekeken naar welke invloed vergrijzing bijvoorbeeld heeft, wat het betekent voor de werkgelegenheid en wat het financieel opbrengt voor de regio. Ik heb heel veel informatie op internet gevonden. Daarnaast heb ik een lezing over de Einstein Telescope bijgewoond van hoogleraar Stefan Hild. De limiet voor het werkstuk was 10.000 woorden. Ik heb best veel moeten schrappen.”

Mentor Mitch Geenen: “Een 10 is bij ons nog nooit eerder gegeven voor een profielwerkstuk. Yves kreeg dit cijfer omdat hij enorm veel kennis heeft vergaard en zich echt heeft verdiept in de vele aspecten van de Einstein Telescope.”

Yves overhandigde zijn werkstuk aan Stan Bentvelsen in het bijzijn van mentor Mitch en vrienden Sten en Levi

Conclusie

Yves’ uiteindelijke conclusie: “De Einstein Telescoop is ontzettend belangrijk voor de inwoners van de Euregio Maas-Rijn, maar ook voor alle anderen. Zonder de ET zou men waarschijnlijk nooit in staat zijn om te ontdekken hoe de aarde zoals we deze nu kennen is ontstaan. Ondanks dat het miljarden euro’s kost, concludeer ik dat het vooral veel kan opleveren. En daarom sta ik achter het megaproject van de Einstein Telescoop en hoop ik dat besloten wordt dat deze hier in onze prachtige regio gebouwd wordt.”

Heeft Yves tot slot nog een advies? “Mijn generatie gaat dit van begin tot eind meemaken. Mijn advies is dan ook: betrek ons als jongeren erbij. Dat willen wij heel graag!”

Deel dit artikel