Meteen naar de content

Presentatie Einstein Telescope in Brussel

In week 15 houdt het Europees Parlement zijn plenaire vergadering in Brussel, België. Daarom worden er van 9 tot 11 april 2024 in Brussel verschillende activiteiten rond de Einstein Telescope georganiseerd door de Euregio Maas-Rijn (EMR). De activiteiten, met als grootste evenementen een tentoonstelling en een forum, zijn gericht op het informeren en betrekken van meerdere relevante partijen over Einstein Telescope en de EMR als een van de meest kansrijke locaties.

Tentoonstelling

Om de Europarlementariërs te informeren over de Einstein Telescope, de Euregio Maas-Rijn als mogelijke locatie en de voortgang van het lopende onderzoek naar de sleuteltechnologieën die nodig zijn voor de ontwikkeling van de Einstein Telescope, kunnen zij van 9 tot 11 april een tentoonstelling over de Einstein Telescope bezoeken in het Europees Parlement.

Forum

Het Einstein Telescope EMR Forum is een strategisch evenement voor samenwerking en financiering voor het hosten van de Einstein Telescope in de Euregio Maas-Rijn. Het forum is gewijd aan het verkennen van Europese samenwerking op het gebied van alle geavanceerde technologieën die verband houden met de detectie van zwaartekrachtsgolven en de bouw van ondergrondse observatoria.

Het forum vindt plaats op woensdag 10 april in de Solvay bibliotheek in Brussel. Het wordt georganiseerd en gesponsord door de Provincie Limburg (NL), POM Limburg (BE) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), in opdracht van alle samenwerkende en ondersteunende partners.

Het forum is bedoeld voor Europese bedrijven, overheden en kennisinstellingen die deel willen uitmaken van de Einstein Telescope community, die samen het avontuur aangaan om dit observatorium in de Euregio Maas-Rijn te vestigen.Het evenement biedt een programma met interessante keynote sprekers als Leonardo Biagioni, Gideon Koekoek, Thomas Hertog en Thomas Dermine.

Euregio Maas-Rijn

Het grensgebied van Nederland, België en Duitsland is een veelbelovende locatie voor de Einstein Telescope, dankzij de unieke bodem die storende trillingen dempt. Ook de goede verbindingen en het netwerk van kennisinstellingen en bedrijven maken het gebied aantrekkelijk.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een bidbook. Een beslissing over de definitieve locatie van Einstein Telescope in Europa zal naar verwachting in 2026 worden genomen door de Raad van Afgevaardigden (11 Europese landen), op basis van de bidbooks die van de potentiële locaties zijn ontvangen.

Deel dit artikel