Meteen naar de content

Einstein Telescope centraal bij opening academisch jaar UM

Bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit Maastricht (UM) op 2 september stond de Einstein Telescope volop in de belangstelling. Het thema van dit jaar ‘Limburg’s window on the universe – global innovation and regional regeneration’ werd belicht door twee hoofdsprekers: Han Dols, sectieleider van Business Development & Entrepreneurship bij CERN en Gideon Koekoek, Associate Professor bij de Faculty of Science and Engineering van de UM.

In haar openingsspeech noemde Collegevoorzitter prof. dr. Rianne Letschert de Einstein Telescope een voorbeeld van samenwerking over grenzen heen. De Universiteit Maastricht werkt samen met nationale en internationale partners om de Einstein Telescope naar de euregio Maas-Rijn te halen.

Rianne Letschert ziet de Einstein Telescope als voorbeeldproject

Han Dols lichtte de verschillen, maar ook de overeenkomsten tussen CERN en de Einstein Telescope toe. De grootste gemene deler is volgens Dols dat beide internationale en regionale samenwerking bevorderen: “Zonder samenwerking is er geen CERN, geen Einstein Telescope en geen innovatie.” Tevens gaf hij een aantal geleerde lessen mee aan het publiek: “Je moet grenzen loslaten, aandacht hebben voor educatie, talent weten te behouden en een lange adem hebben om te zien hoe technologische innovaties uiteindelijk leiden tot nieuwe toepassingen.”

Han Dols deelt geleerde lessen bij CERN

Gideon Koekoek begon zijn lezing met de uitleg van zwaartekrachtsgolven, die je niet kunt zien, maar wel kunt voelen. Hij legde uit hoe de Einstein Telescope een aanvulling wordt op de bestaande detectoren. “In plaats van af en toe een klap, krijgen we met de Einstein Telescope een applaus van zwaartekrachtsgolven.” Ook Koekoek benadrukte de noodzaak van samenwerking. “De Einstein Telescope verbindt wetenschappers, maar ook de technologie, het bedrijfsleven én de samenleving. We hebben iedereen nodig om van dit project een succes te maken.”

Gideon Koekoek (links) demonstreert hoe je zwaartekrachtsgolven kunt detecteren
Deel dit artikel