Meteen naar de content

De boorcampagne is op stoom

De boorcampagne voor de Einstein Telescope is in volle gang.  In totaal staan elf proefboringen tot een gemiddelde diepte van 250 meter gepland om een beter beeld te krijgen van de ondergrond in het zoekgebied. Technisch manager Wim Walk maakt de tussenbalans op.

Hoe loopt het?

Wim Walk: “We mogen tot dusverre best tevreden zijn. De eerste boring in Hombourg ging erg voorspoedig. We zijn nu bezig in Sint Pietersvoeren, Teuven, Gemmenich en Obsinnich. Er zijn natuurlijk altijd van die dingetjes waardoor je soms ergens iets later kunt beginnen, maar anderzijds heeft onze eerste boring in Hombourg veel korter geduurd dan we hadden verwacht. Als je dat tegen elkaar wegstreept, loopt het allemaal op schema. Het is fijn samenwerken met zo’n professionele en ervaren boorfirma als Stump.”

Technisch manager booronderzoek Wim Walk
Technisch manager booronderzoek Wim Walk

Krijgen de boringen veel aandacht?

Wim Walk: “Best wel. Voor de eerste boring in Hombourg in Wallonië was veel belangstelling van media. En de tweede boring in Sint Pietersvoeren was de eerste in Vlaanderen. De Vlaamse minister Brouns, gouverneur Lantmeesters van Belgisch Limburg en burgemeester Gaens van Voeren kwamen kijken bij de start ervan en in hun kielzog verschillende  media. Op een paar boorlocaties zijn schoolklassen op bezoek geweest. Van collega’s die daar het verhaal vertelden, hoor ik dat de kids erg enthousiast reageerden. Ook plannen we op een aantal locaties kijkmomenten in voor geïnteresseerden.”

Wat hebben jullie nog voor de boeg?

Wim Walk: “Onze lijst telt elf boringen, dus we hebben er de komende maanden nog een aantal te gaan. In Aubel, in Henri-Chapelle en aan Nederlandse kant in Epen en Vijlen. De  laatste voorbereidingen daarvoor lopen nu. Eén boring stellen we vooralsnog uit: dat is die op het parkeerterrein van het Vijlenerbos. Dat heeft met enkele logistieke factoren te maken. Bij de afweging om deze boring op te schorten, speelde het broedseizoen voor vogels ook een rol. In plaats daarvan zoeken we nog een extra boorlocatie in het Duitstalige gebied in Wallonië en denken we eraan de tweede boring bij Sint Pietersvoeren te vervroegen.”

Boorlocatie in Hombourg
Boorlocatie in Hombourg

Hebben jullie dan voldoende informatie over de ondergrond?

Wim Walk: “We weten dan veel meer, maar nog niet voldoende. Er staan bijvoorbeeld ook nog zogenoemde weerstandsmetingen op het programma. We sturen dan een zwak stroomsignaal in de bodem. De manier waarop het signaal terugkaatst levert informatie op over de lagen in de bodem. Je kunt het vergelijken met het maken van een echo in het ziekenhuis. Daarmee kun je als het ware een net van informatie spannen tussen de boorlocaties en de meetlocaties. Op een later tijdstip volgen nog aanvullende boringen en seismische metingen, die dan meer specifiek gericht zijn op de mogelijke locaties voor de drie hoekpunten.”

Mooi dat alles redelijk voorspoedig verloopt. Maar waar iedereen vooral benieuwd naar is: valt al iets te zeggen over de resultaten?

Wim Walk: “Dat duurt nog even.  Daarvoor zullen we de gesteenten in de boorkernen die in de huidige campagne naar boven worden gehaald  eerst goed moeten analyseren. Laten we niet te vroeg speculeren, want er is best nog een lange weg te gaan.”

Deel dit artikel