De Euregio lonkt naar het Einstein Telescope Education Centre
Het Einstein Telescope Education Centre (ETEC) in Kerkrade wil graag haar deuren openen voor scholen uit de Euregio. Vanuit de buurlanden is de vraag groot om ook buitenlandse scholieren onder te dompelen in de wereld van bèta, gravitatiegolven en de Einstein Telescope. Vanaf 1 juni opent het ETEC bovendien een zondag per maand haar deuren voor het ‘gewone’ publiek.
Het ETEC is onderdeel van het Discovery Museum, wetenschapsmuseum in Kerkrade (Nl). Directeur Hans Gubbels kwam ruim twee jaar geleden zélf met het idee hier het ETEC te vestigen. “We weten dat de maatschappij behoefte heeft aan jongeren die voor een technische of voor een wetenschappelijke studie kiezen in de bètahoek. Natuurkunde, wiskunde etcetera. En we weten dat een Einstein Telescope straks nog extra menskracht op dat vlak vergt. Als je als wetenschapsmuseum relevant wil zijn, en dat willen wij, dan moet je jongeren hiervoor interesseren.” Zo ontstond het ETEC, in eerste instantie gericht op middelbare scholieren van 4-5 havo en 4-6 vwo, met veel steun van de Universiteit Maastricht, Provincie Limburg, het projectbureau Einstein Telescope/Nikhef en nog een reeks andere partijen.

Inspiratiebron
Sinds de opening in 2024 hebben halverwege het schooljaar inmiddels ruim 400 jongeren zich in klassikaal verband laten ‘onderdompelen’ in de wereld van de relativiteitstheorie, zwarte gaten en het meten van zwaartekrachtsgolven. Jaarlijks is er ruimte voor duizend leerlingen. Ze krijgen een interactief demonstratiecollege, zien de film Spacetime, gaan zelf aan de slag tijdens workshops en sluiten de dag af met een eigen ‘verslag’ in de vorm van bijvoorbeeld een zelfgemaakt filmpje in de ETEC-studio, een podcast en voor sommigen is de dag een inspiratiebron voor een gedicht.
Hoewel het aantal scholen dat inmiddels op bezoek is geweest redelijk op schema ligt, verraste vooral de grote interesse uit andere hoeken Hans Gubbels. Inmiddels zijn docentenopleidingen, musea, instellingen, universiteiten, bestuurders en politici uit beide Limburgen, Noordrijn-Westfalen, Vlaanderen en Wallonië op bezoek geweest. “We zijn eigenlijk een beetje overlopen door het succes, maar daar kun je natuurlijk alleen maar tevreden over zijn”, stelt Hans Gubbels vast.

Interesse Euregio
Met name de buitenlandse interesse vraagt om een volgende stap: de vraag is groot om ook scholieren uit de omringende Euregio te kunnen verwelkomen. “We hebben vastgesteld dat ons programma goed aansluit op het onderwijs in de buurlanden. Eigenlijk hoef je alleen maar het materiaal te vertalen in het Duits en Frans en mensen te regelen die de begeleiding in die taal kunnen verzorgen. We denken er bijvoorbeeld aan de dinsdag helemaal te reserveren voor scholen uit de Euregio, maar een andere dag kan natuurlijk ook.”
Om aan die vraag vanuit de Euregio tegemoet te kunnen komen, gaat Hans Gubbels met de geïnteresseerde en hierbij betrokken partijen op zoek naar financiële of praktische ondersteuning: “Wij hebben de inspirerende omgeving van het museum en alle spullen en materialen. Als ik mag afgaan op de animo zou dat eigenlijk wel moeten lukken om dat vanuit die landen gefinancierd te krijgen. Het zou een goede en eigenlijk ook wel logische stap zijn: de Einstein Telescope is ten slotte ook een project dat zich in de hele Euregio afspeelt.”

Zondag
Vanaf 1 juni opent het ETEC één zondag per maand ook voor ander publiek dan scholieren. Hans Gubbels: “Nu zijn we wat betreft begeleiding en budget ingericht op scholen. We willen toch een keer per maand de ETEC-deuren openen voor andere geïnteresseerden. We zoeken nog uit hoe we het precies gaan organiseren, want bezoekers zullen zich moeten inschrijven om te kunnen deelnemen. De prijs van een ETEC-kaartje staat nog niet vast, maar wie naar ETEC komt, hoeft straks niet óók nog een kaartje voor het Discovery Museum te kopen. Maar dat mag natuurlijk wel als je ook naar ons museum wil. Dat is net als het ETEC absoluut de moeite waard..!”