Meteen naar de content

‘Een geweldige showcase voor het aantrekken van nieuwe samenwerkingen’

Serge Habraken is voorzitter van het directiecomité van het Centre Spatial de Liège (CSL), dat een cruciale rol speelt in het E-TEST-project, waarbij prototypes worden gebouwd voor onderdelen van de toekomstige Einstein Telescope. We legden hem vijf vragen voor.

1. Wat is uw rol binnen het CSL en uw betrokkenheid bij het E-TEST-project?

“Mijn rol is vooral strategisch en coördinerend. Natuurlijk ben ik betrokken bij het E-TEST project, maar het is vooral Christophe Collette die de technische aspecten beheert, met name de ophangsystemen. Mijn betrokkenheid is meer gericht op algemeen management, partnerschappen met andere entiteiten en het verbeteren van CSL’s vaardigheden op het gebied van cryogene en vacuümcompatibiliteit, ook voor spiegels.”

2. Kunt u ons meer vertellen over het E-TEST project?

“Het E-TEST project is gestart in 2022 en omvat het ontwerp van een uniek prototype spiegel opgehangen in extreme cryogene omstandigheden, dat betekent een temperatuur rond -250°C. Het doel is het ontwikkelen van geavanceerde technologieën voor de trillingsisolatie van toekomstige detectoren voor zwaartekrachtsgolven zoals de Einstein Telescope (ET).”

‘We moeten de voordelen van de ET aantonen, zoals een verhoogde economische activiteit en directe voordelen voor de lokale gemeenschap.’

Serge Habraken, Centre Spatial de Liège
3. Welke strategische partnerschappen heeft CSL opgezet voor dit project?

“We zijn een belangrijk partnerschap aangegaan met AMOS voor de ontwikkeling van testvaten en hoogvacuümpompsystemen. Op het gebied van cryogene technologie profiteren we van onze eigen interne expertise, met name voor het ontwerp van leidingen en radiatoren. Een ander belangrijk samenwerkingsverband is met de Universiteit van Mons (UMONS), die geavanceerde expertise levert op het gebied van sensoren en glasvezeloptica. Natuurlijk worden toekomstige samenwerkingen met andere partners overwogen.”

4. Welke invloed denkt u dat dit project zal hebben op de bredere regio?

“De potentiële impact is enorm. Als lid van de Federale Raad voor Wetenschapsbeleid bij Belspo heb ik het belang van dit project op verschillende niveaus gezien. We moeten de economische en ecologische voordelen aantonen, zoals een verhoogde economische activiteit en directe voordelen voor de lokale gemeenschap. Ik zie een positieve impact op het toerisme. Waarom niet ook profiteren van een bezoekerscentrum om de belangstelling van jongeren voor onderzoek, wetenschap en technologie te stimuleren?”

5. Wat is de toekomst van de CSL in de context van het E-TEST project en daarna?

“CSL volgt een ontwikkelingsstrategie, met name met het nieuwe CRYSTAL-laboratorium. Dit laboratorium, dat openstaat voor wetenschappelijke en industriële partners, is een showcase voor CSL en biedt diensten aan voor het huren van tanks en het ontwikkelen van componenten in samenwerking met de industrie. Nu het E-TEST project zijn waarde heeft bewezen, willen we het CRYSTAL-laboratorium in ons nieuwe gebouw ontwikkelen. Het is een geweldige showcase voor het aantrekken van nieuwe samenwerkingen en het verbreden van onze klanten naast de Einstein Telescope. Ik denk dat het voor bedrijven essentieel is om toepassingen te vinden buiten de ET. In de komende maanden is een ideeënworkshop gepland om bedrijven te helpen technologieën te verkennen voordat de ET wordt gebouwd.”

Deel dit artikel