De ondernemerskant van fundamenteel onderzoek
De Spaanse natuurkundestudent Alba Vico deed haar bacheloronderzoek bij de Universiteit Maastricht over de economische impact van de Einstein Telescope. Toen ze ons toestemming vroeg om videoclips te gebruiken in haar eindpresentatie, raakten we aan de praat over het raakvlak van fundamentele wetenschap en ondernemerschap.
Vertel eens wat meer over je bacheloronderzoek.
“Tijdens mijn science-bachelor raakte ik geïnteresseerd in ondernemerschap. Ik had een vak gevolgd over het vermarkten van wetenschap en techniek en wilde daar verder in. Wat voor impact kan fundamenteel onderzoek hebben? En kan het ene wetenschapsveld het andere versterken? Ik heb mijn mentor Jermain Kaminski bij de faculteit Business and Economics voorgesteld om te onderzoeken of de Einstein Telescope een proeftuin kan zijn voor het nieuwe veld van quantumcomputers. Een succesvolle symbiose zou de economische impact van allebei die velden kunnen vergroten.”

Waarom die combinatie?
“De Einstein Telescope gaat enorme hoeveelheden data produceren. Ik hoorde dat er al een samenwerking is met IBM om te kijken of quantumcomputers die data efficiënter kunnen verwerken dan bestaande supercomputers. Bovendien zijn quantumcomputers en zwaartekrachtsgolven zulke nieuwe onderzoeksvelden, dat er nog maar weinig voorbeelden zijn van hun economische impact. Ik kon dus niet zomaar een literatuuronderzoek doen, wat het extra interessant maakte!”
Hoe heb je dat aangepakt?
“Ik wilde allereerst onderzoeken of het werken aan quantumcomputers de economische impact van de Einstein Telescope kan vergroten. Op dit moment werken er nog maar een paar mensen aan; wat als dat een groot, gespecialiseerd laboratorium zou worden? Voor complete steden zijn impactdata nu al te vinden in de Crunchbase database. Daarmee kon ik vergelijken hoe steden met en zonder grote quantumlaboratoria het doen op economisch vlak.
Ik heb daarnaast interviews gehouden met zeven experts om factoren te begrijpen die je niet zo makkelijk in getallen kunt vangen. Hoewel deze mensen verschillende achtergronden hadden – onderzoek, regionale ontwikkeling en hightech – wezen ze allemaal dezelfde belangrijke pijlers aan voor de Einstein Telescope: een top ecosysteem van nauw samenwerkende wetenschap, technologie, industrie en overheden.”
Wat heeft je onderzoek opgeleverd?
“Uit mijn onderzoek blijkt dat quantumcomputers en zwaartekrachtsgolven elkaar kunnen versterken, als je de juiste combinatie van technologieën hebt. Ik heb natuurlijk alleen de impact van quantumcomputers onderzocht, maar dit zou ook moeten gelden voor andere technologieën zoals trillingsdemping, koeling of lenzen.”
Gefeliciteerd met het afronden van je bachelor! En nu?
“Ik heb steeds meer interesse in het samenspel van wetenschap en bedrijven, daarom kijk ik nu naar een master met een businessprofiel. Daar heb ik nog geen heel diepe achtergrond, dus ik wil eerst een jaar stages lopen. Het wordt spannend om uit te vinden waar ik zelf de meeste impact kan hebben!”