Meteen naar de content

Tussenstand boorcampagne: 2000 meter aan bodemmonsters

De boorcampagne voor de Einstein Telescope is op de helft. De resultaten laten nog even op zich wachten, maar ondanks een periode met veel regen loopt het allemaal redelijk op schema. De diepste boring van dit moment is die in Aubel, waar tot 400 meter diep is geboord. Als alle gesteentekernen van de zes locaties waar de boring is afgerond achter elkaar gelegd zouden worden, levert dat een rij van ongeveer 2000 meter op.

Analyse

Die gesteentekernen uit de bodem worden uiteraard niet op een rij gelegd, maar geregistreerd, beschreven en voor analyse opgeslagen in een speciaal hiervoor ingerichte loods in Aubel. Inmiddels zijn de boringen in Sint Pietersvoeren, Hombourg, Gemmenich, Obsinnich, Teuven en Aubel helemaal gereed. Het diepst is geboord in Aubel, waar 400 meter werd aangetikt. Gevolgd door de boring in Gemmenich met 314 meter en Teuven met 311 meter. Op dit moment lopen de boringen nog in Herbesthal, Henri Chapelle, Epen en Vijlen. 

Aanpassingen

Zoals eerder gemeld, is het boorprogramma op een paar punten aangepast. Dat heeft te maken met onder andere de beschikbaarheid van het meest ideale type boormachine en overvloedige regenval in de afgelopen maanden, waardoor een locatie tijdelijk niet geschikt was. Als gevolg daarvan is een extra boorlocatie toegevoegd in Herbesthal (gemeente Lontzen). Dat is de eerste boorlocatie in het Duitstalige deel van België.

De al eerder verschoven boring op de parkeerplaats van het Vijlenerbos staat vooralsnog op de planning voor augustus. Deze boring stond oorspronkelijk gepland voor afgelopen mei, maar is onder andere vanwege het broedseizoen verschoven.

Kijkmomenten

Voor diverse boorlocaties plannen we momenten waarop publiek een kijkje kan komen nemen rond de boorlocatie en uitleg krijgen van onze geologen. Aanmelden is niet nodig. Let wel op: data kunnen op het laatste moment nog wijzigen. Check kort voor uw komst nog onze website.

Deel dit artikel