Hydro-geologisch onderzoek om onze waterbronnen te beschermen
Philippe Orban, mijnbouwkundig ingenieur en geoloog aan de Universiteit van Luik, doet essentieel onderzoek naar de impact van het Einstein Telescope-project op waterbronnen. De onderzoeken zijn erop gericht om negatieve effecten van de bouw op het grond- en oppervlaktewater te minimaliseren en tegelijkertijd het gebruik van waterbronnen te optimaliseren.
Dubbele impact
“Voor de bouw van de tunnel waarin de Einstein Telescope komt te staan, is effectieve drainage nodig om te voorkomen dat grondwater de infrastructuur binnendringt. Tegelijkertijd kan de bouw het niveau van de grondwaterlagen veranderen. Een significante daling van het grondwaterpeil zou met name de stroming van lokale rivieren kunnen verminderen, vooral tijdens perioden van droogte. Dat zou gevolgen hebben voor ecosystemen en dat willen we natuurlijk voorkomen”, zegt Orban.
Het onderzoek bestrijkt de hele Euregio en staat symbool voor effectieve internationale samenwerking. “De studies worden uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers uit Duitsland, Nederland en België. We overbruggen niet alleen de administratieve grenzen, maar ook de natuurlijke geologische grenzen. Dat weerspiegelt de grensoverschrijdende dimensie van het project.”
Fasering onderzoek
Het onderzoek om de effecten te kwantificeren, is verdeeld in verschillende fasen. Orban: “Eerst wordt de regio geologisch goed gedocumenteerd, wat een eerste beoordeling van de eigenschappen van de ondergrond, met name de doorlatendheid, mogelijk maakt. Vervolgens verzamelen we aanvullende gegevens om de ondergrond nog beter te karakteriseren. Hiervoor zijn boringen gedaan, waarmee we onze kennis van de doorlatendheid van de bodem en met name van het grondwaterpeil verfijnen.”
De volgende stap is het creëren van een regionaal beheersinstrument, waarvan een eerste versie is ontwikkeld als onderdeel van het Interreg-project E-TEST. “Met dit instrument, waarin alle verzamelde informatie is verwerkt, kunnen grondwaterstromen op regionale schaal worden gemodelleerd en kan de wederzijdse invloed tussen grondwater en de tunnel worden voorspeld. Op basis van dit instrument worden in de laatste fase gedetailleerde lokale modellen gemaakt. Deze modellen zijn nuttig om te anticiperen op specifieke effecten en om passende oplossingen voor te stellen.”
Lokale impact
“De eerste resultaten helpen ons om de potentiële impact van de tunnel op het grondwater te begrijpen en om bouwmethoden te ontwikkelen die deze impact minimaliseren. Zo is het de bedoeling om de drainage te beperken tot wat strikt noodzakelijk is. Daarnaast onderzoeken we hoe we het afgevoerde water kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om het beton voor te bereiden tijdens de bouw of voor irrigatie en de distributie van drinkwater tijdens de exploitatie van de tunnel. Een van de doelen is dus om een potentiële impact om te zetten in een kracht van het Einstein Telescope-project voor de lokale bevolking als geheel.”
Kansen
“De Einstein Telescope is een geweldige kans voor de regio en voor de wetenschap”, aldus Orban. “Het belangrijkste doel van de studies is om de best mogelijke locatie te kiezen en tegelijkertijd de impact op het milieu te minimaliseren. De instrumenten die hier zijn ontwikkeld kunnen ook op andere plekken worden toegepast en zorgen voor een beter begrip van de ondergrond. De opgedane kennis kan bijvoorbeeld elders in Europa worden toegepast om geothermische energie te ontwikkelen, wat een directe en onmiddellijke toegevoegde waarde oplevert, lang voordat de telescoop wordt gebouwd.”
Foto’s: Jonathan Vos